AMP (Accelerated Mobile Pages)

AMP (Accelerated Mobile Pages)

AMP je projekat-tehnologija razvijena od Google kompanije. AMP tehnologija omogućava brzo učitavanje sadržaja web sajta, na svim uređajima a pre svega na mobilnim uređajima. Ovo se postiže tako što su sadržaji web strana skoro potpuno oslobođeni dodataka koji usporavaju učitavanje. Iz ovog razloga AMP strane su vizuelno ogoljene, bez animacija i drugih korisničkih funkcionalnosti na koje smo naviknuti. Pored ovoga ubrzano učitavanje pomognuto i time što se AMP verzije sajta nalaze sačuvane na Google serverima, te za njihovo pojavljivanje u pretrazi i učitavanje na uređaju posetioca, nije potrebno angažovanje web hostinga na kojem se web sajt nalazi.

Nedostaci AMP

AMP tehnologija za sada na web stranama omogućava samo osnovni HTML,CSS i JavaScript kod. AMP stranice se stoga vizuelno izgledaju ogoljeno i statično.

Drugi nedostatak je taj što se AMP stranice većine web sajtova čuvaju na  serverima Google. Na ovaj način Google dobija još veću moć u potpunom preuzimanju interneta.

Prednosti AMP

AMP je dobar izbor za blog i stranice kao što su vesti i novosti,tj za strane koje sadrže dosta teksta a malo ili nimalo kompleksnih funkcija.

Brzina je jedan od faktora koje Google vrednuje pri svojim pretragama i ocenivanju web sajtova. AMP strane se izuzetno brzo učitavaju, te su svakako u prednosti u odnosu na klasične web strane.

Na svom web sajtu ne morate sve stranice napraviti u AMP verziji. Početnu stranu i strane koje odaberete možete ostaviti da se učitavaju u standardnoj verziji, a blog strane ili strane sa vestima možete napraviti i kao AMP verzije.

Kako se AMP strane čuvaju na serverima Googla, Vaša sajt će u slučaju da ispunajvate neophodne kriterijume, brže biti indeksiran i predstavljen posetiocima na boljoj poziciji u Google pretrazi u odnosu na ostale web sajtove.

Kod AMP tehnologije, posetiocima sa računara su i dalje dostupne strane u klasičnom formatu, te oni neće biti uskraćeni za prednosti koje donose savremene tehnologije kao što su HTML 5, CSS 3, JavaScript…

AMP je tehnologija prevashodno osmišljena za mobilne uređaje i pristup sa lokacija na kojima je signal mobilne telefonije slab. Iako je danas 4G mreža mobilne telefonije, dostupna skoro svugde, postoje i dalje lokacije na kojima je signal loš, te se klasične web strane sporo učitavaju. Uz AMP bi broj posetilaca Vašeg sajta, koji mu pristupaju sa mobilnih uređaja trebalo da se poveća. Određeni broj ljudi odustane od pesete web sajtu, kada se on ne učita u prvih tri do pet sekundi. Sa AMP ovaj problem se neće pojavljivati.

Ukoliko je Vaš web sajt napravljen u WordPressu, dostupan je dodatak, koji će za strane koje označite automatski napraviti i AMP verizije.

AMP strane lako  možete prepoznati na Google pretrazi po oznaci AMP projekta, pored imena web sajta. Pored toga AMP strane u svojoj adresi sadrze i AMP naziv.

Firma Absolutewd se bavi kompletnim predstavljanjem firmi na internetu. Izrada web sajtova predstavlja samo početnu aktivnost na koju se kasnije nadovezuju SEO optimizacija, vođenje bloga, vođenje naloga na društvenim mrežama, osmišljanje Google kampanja i kampanja na društvenim mrežama.

Više o firmi Absolute web design možete pogledati na stranici O nama.

Na strani portfolio možete pogledati naše dosadašnje radove.

izrada sajtova

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi internet marketinga i izrade sajtova budite slobodni da nas kontaktirate. Rado ćemo Vam objasniti sve što je potrebno i predložiti ponudu shodno vašim potrebama. Srdačno, Absolute web design

KONTAKT

  • 066/227-227 ;  066/223-223
  • 011/770-41-40
  • office@absolutewd.rs ;
  • Džona Kenedija 21, 11070 Novi Beograd