Proces izrade sajta

Izrada sajta je proces podeljen u više faza, u kojima uz pomoć klijenta dolazimo do internet sajta skrojenog baš po njegovoj meri i želji. To je posao kojem pristupamo pažljivo, vodeći računa o svim preporukama za izradu kvalitetnog sajta, koji će kasnije biti dobro pozicioniran na google i drugim pretraživacima.

Sajt mora da bude prilagoden posetiocima, koji se na njemu moraju lako snalaziti, i na jednostavan način pronalaziti potrebne informacije. Izgled sajta je veoma značajan, kao i prilagodenost ekranima svih dimenzija. Svi sajtovi koje izrađujemo su resposive, tj prilagođeni za pregled sa svih uređaja, što je danas standard koji se mora ispuniti.

Prikupljanje informacija

Prvi, osnovni korak pri izradi sajta je prikupljanje informacija. Mnoge stavke je potrebno uzeti u obzir, kada je u pitanju izrada sajta.  Ova faza izrade internet sajta je možda i najvažnija, jer u njoj zajedno stvaramo predstavu kako će sajt izgledati, koje će funkcionalnosti imati, kojoj će se  pubilici obraćati.. Kao i svaki drugi proces u poslovanju i izrada internet sajta mora da postigne određene unapred postavljene ciljeve. Najznačajnije informacije koje moramo da definišemo su:

Svrha web sajta

Koja je svrha web sajta? Da li preko njega želite da se predstavite novim potencijalnim klijentima, ili da već postojećim klijentima omogućite bolju informisanost o vašoj kompaniji. Da li je sajt samo informativnog tipa ili želite da se sajt poveže i sa određenim software-om? Da li je sajt ujedno i prodavnica?

Ciljevi i ciljna grupa

Koje ciljeve izrada internet sajta treba da postigne? Uobičajeni su pružanje informacija ili prodaja roba i usluga, ali možta Vi imate neke druge specifične ciljeve. Koji god da su ciljevi, moraju se unapred definisati, kako bi se moglo pratiti njihovo ispunjenje. Da li se Vaš sajt obraća možda nekoj jedinstvenoj ciljnoj grupi. Da li su Vaši prozvodi namenjeni svim uzrastima i polovima, ili samo jednoj grupi korisnika. Razmislite o vašem prosečnom klijentu, o njegovim godinama, polu i drugim odrednicama, jer ćemo sajt dizajnirati tako da bude što približniji grupi kojoj se obraćamo.

Informacije, sadržaj i planiranje

Razmislite koje informacije želite da objavite na sajtu. Da li želite da objavite samo osnovne informacije, ili da ponudite detaljan opis svakog proizvoda. Da li želite da korisnici mogu da kupe Vaš proizvod preko sajta? Da li posedujete fotografije koje bi ste želeli da objavite na sajtu. Da li imate tekstove koje bi želeli da se objave. Ukoliko pak nemate fotografije ili tekstove, nije problem, možemo Vam mi fotografisati prostor i proizvode ili napisati tekstove. Koristeći prikupljene informacije, prelazi se na fazu planiranja. Izrada sajta u ovoj fazi podrazumeva da se sve prikupljene informacije objedine i da se definiše sve što je neophodno za izradu sajta. Napravićemo mapu sajta, definisati broj strana, odrediti tehničke specifikacije i detaljno definisati sve funkcionalnosti koje je potrebno da podržava Vaš internet sajt, naravno vodeći računa o svim stavkama koje su značajne za posetioca sajta, Vas kao vlasnika sajta ali i google pretraživač i samu funkcionalnost. Na kraju ove faze predstavićemo Vam koncept Vašeg budućeg sajta.

Dizajn

Kada smo definisali stavke koje je neophodno da sajt sadži, možemo definisati i izgled samog sajta. On u najvećoj meri zavisi od publike kojoj se obraća. Izgled sajta će se razlikovati u zavisnosti kome želi te da se obraća. Potrudićemo se da što je moguće bolje uklopimo Vaš novi sajt u već postojeći identitet Vaše firme. Izgled sajta će biti u skladu sa logom i bojama firme. Ukoliko nemate svoj logo možemo Vam ga dizajnirati. Dobro dizajniran logo je neophodan za stvaranje jakog brenda na internetu.

Trudimo se da izrada sajta bude proces u kojem ćemo zajedno učestvovati te Vam omogućavamo da u svakom trenutku možete pratiti dokle se stiglo sa izradom Vašeg sajta, kako bi mogli da nam date sugestije šta Vam se dopada a šta je potrebno izmeniti. Vašem sajtu prilikom izrade možete pristupiti sa bilo kojeg uređaja. Značajno je da u ovoj fazi i Vi učestvujete kako bi na kraju sajt bio baš onakav kakav želite da bude. Kada smo dogovorili izgled sajta prelazi se u samu fazu izrade. Potrebno je sav sadržaj, tekstove, sike i druge grafičke elemente objediniti u jednu smislenu celinu. Prvo se pravi početna strana, koja kasnije uglavnom služi kao šablon za druge strane. Na njoj se definiše i navigacija koja omogućava kretanje korisnika na sajtu. Ovo je faza koja će i najduže trajati, jer je potrebno pravilno isprogramirati funkcionisanje celog sajta kao i svih dodataka koji su dogovoreni. Vi naravno i u ovoj fazi možete pratiti proces izrade sajta u realnom vremenu.

Testiranje i postavljanje sajta na internet

Današnjim sajtovima se pristupa sa velikog broja različitih uređaja, tako da se fazi testiranja mora pristupiti veoma ozbiljno i detaljno. Web sajt neće isto izgledati na svim uređajima, njegove funkcionalnosti neće biti iste kada mu pristupite sa telefona ili laptopa. Problemi sa različitim učitavanjem sajta sa različitih uređaja zahtevaju da se internet sajt posebno prilagodi za svaki od uređaja ili browsera. Vodimo računa da sajt ispunjava sve definisane standarde, jer će nam to kasnije olakšati održavanje sajta i bolje pozicioniranje na pretraživačima. Kada odobrite sajt, kada Vi potvrdite sve njegove funkcionalnosti i dizajn, sajt se podiže na internet. Ukoliko imate svoj web hosting, potrebno je da nam omogućite pristup. Ukoliko nemate web hosting mi ćemo Vam pomoći pri odabiru najboljeg hostinga za Vas. Ukoliko imate već kupljen internet domen morate nam dostaviti parametre za pristup. Ukoliko još nemate Vaš internet domen mi ćemo Vam pomoći da ga kupite. Kada sajt podignemo – uploadujemo na hosting, on postaje javan i mogu mu pristupiti posetioci. Odmah po objavljivanju sajta prijavićemo Vas na google, bing i druge pretraživače, kako bi Vas posetioci mogli pronaći i putem pretrage.

Ažuriranje sajta

Izrada internet sajta se ne završava podizanjem sajta na internet. Ukoliko želite da budete prisutni na internetu, morate se tim poslom profesionalno baviti. Morate posetiocima pružati nove informacije, kako bi oni imali razlog da posećuju Vaš sajt. Internet prisustvo pored sajta podrazumeva i prisutnost na društvenim mrežama. Vaši nalozi na društvenim mrežama zajedno sa sajtom čine jedinstvenu internet mrežu. Ukoliko nemate vremena, mogućnosti i želje da sami vodite ovu mrežu, mi Vam nudimo paket usluga koji podrazumeva i održavanje vašeg sajta, ali i naloga na društvenim mrežama. Održavanje internet sajta obuhvata i optimizacju. Optimizovan sajt će se na goolge pretragama pojaviti na boljoj poziciji od oni koji nisu optimizovani. Za pretrage pojmova koji su ređi očekujte da se u kraćem roku dospeti na dobru poziciju dok je za pretrage pojmova koji su učestali put do dobre pozicije duži i značajno teži, i zahteva dodatno angažovanje.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top