IZRADA WEB SAJTOVA

IZRADA WEB SAJTOVA

Web sajt je centralna tačka svih vaših marketing aktivnosti na internetu. Sve marketinške poruke koje šaljete upućuju ka tome da privuku posetioce na Vaš web sajt, gde im možete detaljno predstaviti Vašu ponudu. Iz tog razloga izrada web sajta predstavlja veoma značajnu aktivnost za predstavljanje firme na internetu. Brojni pojmovi su vezani za ovu tematiku i internet marketing aktivnost. U nastavku su u kratkim crtama opisani ti pojmovi, a ukoliko želite detaljnije da se informišete za većinu navedenih oblasti smo napisali zasebne postove.

Izrada web sajtova

Izrada web sajtova nije samo puko slaganje elemenata u celinu koju nazivamo web sajt. Izrada web sajtova podrazumeva nekoliko disciplina:

• Analiza
• Informaciona arhitektura
• Web/grafički dizajn
• Pisanje kvalitetnih tekstova
• Tehnička izrada web sajtova
• Optimizacija sajta za internet pretraživače

Ko će biti posetioci Vašeg web sajta. Da li će ti biti pretežno muškarci ili žene, da li će to biti domaći posetioci ili posetioci iz inostranstva, koje će termine kucati na Google pretrazi? Da li će na sajt primarno dolaziti sa Googla ili sa društvenih mreža? Na brojna pitanja je potrebno odgovoriti pre nego što izrada web sajta uopšte započne. Koji CMS koristiti? Na šta obratiti posebnu pažnju, na funkcionalnost, brzinu, dizajn, optimizaciju za pretrživače?

Posetioci sajta se različito ponašaju i imaju različita očekivanja u zavisnosti od pola, godišta i drugih demografskih i geografskih parametara.

Izrada sajtova je detaljnije opisana u postu Izrada sajta-proces koji možete pročitati na ovom linku. 

CMS

CMS ili Content Management System je jednostavno objašnjeno program koji omogućava upravljanje sadržajem na web sajtu i izradu samog sajta. Najpoznatiji CMS je svakako WordPress, ali postoje i drugi kao što su Joomla, Drupal, Typo3, Serendipity.
Izrada sajtova u CMS-u ima brojne prednosti. Pre svega tu je lakše održavanje sajta, dodavanje novog sadržaja i izmena postojećih strana na Vašem web sajtu. CMS-ovi su potpuno prilagođeni za kreiranje strana optimizovanih za mobilne uređaje i dobro ocenjivanje od strane Google i drugih pretraživača.
CMS-ovi imaju i određene nedostatke. Pre svega to je brzina. Ukoliko se web sajt ne optimizuje sporije će raditi nego web sajt koji je otkucan – napravljen u HTML kodu. Kako je brzina sajta izuzetno važna, uz dodatni trud i sajtvi u CMS-u se mogu prilagoditi tako da budu podjednako brzi, kao i ostali.

WEB DIZAJN

Pod web dizajnom se podrazumeva sve što određuje izgled samog web sajta. Izgled web sajta treba da bude prilagođen posetiocima sajta i njihovim preferencijama. Izrada sajta počinje sa detaljnom analizom, koja uključuje i predviđanja o posetiocima sajta. Različite grupe ljudi na web sajtu očekuju različite informacije i dizajn.

Odabir domena

Internet domen je adresa web sajta. Sastoji se od imena adrese koju vi birate i geografskog koda  ili generičkog koda. Da li ćete odabrati geografski kod rs ili generički com, net na Vama je. Ovo najviše zavisi od toga iz kojih zemalja planirate da posetioci sajta dolaze. Postoje razna mišljenja o tome da li će Google bolje pozicionirati rs ili com geografski kod. Naše mišljenje je da to nije presudna stavka i da odaberete kod u zavisnosti od toga da li ćete na sajtu imati domaće posestioce ili posetioce iz drugih zemalja.

Od 2012. godine dostupan je i ćirilični domen .срб

Odabir hostinga

Web hosting je prostor na kojem se Vaš sajt „fizički“  nalazi. Web hosting možete zakupiti od neke od firmi koje se bave prodajom web hosting prostora, ili ga možete organizovati na Vašem serveru ukoliko imate mogućnosti za to.

Izrada web sajtova u wordpress-u

Wordpress je najkorišćenija platforma za izradu sajtova na svetu. Preko 60 miliona sajtova je napravljeno u WordPress-u što predstavlja 30 % svih web sajtova  na internetu. Neki od najpoznatijih su sajtovi sledećih firmi i brendova: Mercedes-Benz,  Reuters, The New York Times, The Walt Disney Company, Microsoft News Center, Sony Music, BBC, Skype.

Izrada sajta u wordpress-u ima brojne prednosti. Lak je za dodavanje sadržaja, i izmene na stranicama. Brojni pluginovi na jednostavan način omogućavaju dodatne funkcionalnosti sajta. Sajtovi u wordpress-u uglavnom su odlični za pristupanje sa mobilnih uređaja. Seo optimizacija je dosta olakšana.

WordPress ima i određene nedostatke. Ukoliko se ne optimizuje dosta je spor. Neophodno je izdvojiti mnogo truda da bi se web sajt ubrzao do zadovoljavajućeg nivoa. Korišćenje preteranog broja pluginova, dodatno usporava web sajt a u nekim slučajevima može i da blokira rad sajta. Plaćene premium teme sadrže brojne dodatke koji se i ne koriste dok besplatne teme mogu da imaju određene propuste  u radu i bezbednosti.

I pored nedostataka wordpress je trenutno najoptimalniji software za izradu web sajtova. Za kvalitetan web sajt u wordpress-u je potrebno dosta vremena, znanja, iskustva i truda ali rezultati koji se dobijaju su odlični.

Proces izrade sajta

Web sajtovi koje mi pravimo, su većinom urađeni u WordPress-u. Izrada sajta kod nas započinje bez ikakve teme što bi se reklo od nule. Web sajt nadograđujemo po mapi sajta koja je u napred dogovorena. Nakon 50+ wordpress web sajtova stekli smo dosta iskustva, da znamo za šta ćemo koristiti plugin i koji, a šta ćemo kucati u kodu. Izrada sajta u worpdressu nam omogućava da ispoštujemo sve korake i napravimo kvalitetan  po ceni prihvatljivoj za naše uslove.

Izrada web sajtova za mobilne uređaje

Veliki broj korisnika web sajtove posećuje sa mobilnih telefona i tableta. Sajtovima koje mi održavamo i za koje pratimo statistiku, sa mobilnih telefona pristupa od 21-43% od ukupnog broja posetilaca. Ovi procenti se stalno povećavaju, povećanjem kvaliteta mobilnih uređaja i mreže mobilne telefonije. Korisnici sada pretražuju internet na svim mogućim lokacijama: u prevozu, dok čekaju u redu,u kafiću, na pauzi na poslu, na plaži…. Ukoliko želite da imate web sajt on bez dileme mora biti potpuno prilagođen za pristup sa mobilnih telefona, jer ćete u suprotnom jedan dobar deo posetilaca izgubiti.

Povezani post : Izrada web sajta za mobilne uređaje

Responsive dizajn

Responsive dizajn podrazumeva način dizajniranja i izrade web sajta tako da je sajt prilagođen pregledanju sa mobilnih telefona. Veličina fontova, slika i njihov rapored se kod responsive dizajna prilagođavaju veličini ekrana na kojem se gledaju.  Ovo se postiže planiranjem izgleda i funkcionalnosti web sajta tako da istovremeno uz određene izmene bude adekvatan za pregled sa svih uređaja.

AMP

AMP je open source projekat podržan od kompanije Google. Ovim projektom je predviđeno da se posetiocima koji sajtu pristupaju sa mobilih uređaja ponudi light verzija web stranice. AMP stranica je ogoljena stranica, koja sadrži samo tekstove, slike i osnovne HTML i CSS kodove. Ostale animacije i druge funkcionalnosti nisu moguće. Na ovaj način se web sajt značajno brže učitava od klasičnog web sajta. AMP omogućava Google da na njihovim serverima sačuva cele web stranice vašeg sajta i da ih posetiocima ponudi brže nego da ih oni skidaju sa vašeg servera – hostinga.

Prednost AMP-a je ta što ne morate sve strane prebaciti na ovaj način funkcionisanja. Stranice koje su za to pogodne kao što su stranice bloga, vesti možete prebaciti na AMP, dok neke stranice koje imaju dodatne funkcionalnosti možete ostaviti kakve jesu. Iako to u praksi nije stoprocentno potvrđeno Google u svojim pretragama favorizuje sajtove koji koriste AMP.

Povezani post : AMP (Accelerated Mobile Pages)

Malo zapažanje za kraj

Pre određenog vremena napisao sam članak na sajtu u kojem se govori o tome zašto je neophodno da firma ili brend imaju svoj web sajt. Mislim da danas u 2019 to više nije upitno. Svaka firma ili pojedinac shvataju da je posedovanje web sajta na kojem će se predstaviti podrazumevano. Čak i posedovanje naloga na većini društvenih mreža se podrazumeva. Teme o kojima sada vredi razmišljeti su o tome gde je najbolje uložiti sredstva za bolje pozicioniranje na internetu. Da li je to oglašavanje na Google ili SEO optimizacija, da li je to plaćena kampanja na društvenim mrežama ili nešto treće.

O nama – Absolute web design

Firma Absolutewd se bavi kompletnim predstavljanjem firmi na internetu. Izrada web sajtova predstavlja samo početnu aktivnost na koju se kasnije nadovezuju SEO optimizacija, vođenje bloga, vođenje naloga na društvenim mrežama, osmišljanje Google kampanja i kampanja na društvenim mrežama.

Više o firmi Absolute web design možete pogledati na stranici O nama.

Na strani portfolio možete pogledati naše dosadašnje radove.

izrada sajtova

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi internet marketinga i izrade sajtova budite slobodni da nas kontaktirate. Rado ćemo Vam objasniti sve što je potrebno i predložiti ponudu shodno vašim potrebama. Srdačno, Absolute web design

KONTAKT

  • 066/227-227 ;  066/223-223
  • 011/770-41-40
  • office@absolutewd.rs ;
  • Džona Kenedija 21, 11070 Novi Beograd